کشف دو اسکلت نسبتاً سالم در زير بستر شهر سامن همدان

سرپرست هيات فصل دوم کاوش در شهر تاريخي سامن همدان در گفتگو با ميراث آريا(chtn) ضمن بيان اين مطلب افزود: شهر سامن يکي از شهرهاي کوچک جنوب ملاير در مسير ملاير به بروجرد واقع شده که محوطه يادشده در زير بسترخيابان‌ها و معابر ساختمان‌هاي مسکوني و در حقيقت در زير شهر قرار گرفته است.

علي خاکسار در ادامه خاطرنشان کرد: محوطه‌هاي تاريخي بدست آمده در عمق سه تا پنج متري زمين و در بستر سنگي واقع شده اند.

وي اضافه کرد: با توجه به اين که هنوز تعيين حريم در اين محوطه انجام نشده، فضاي فعلي که هم‌‌اکنون کاوش شده، مساحتي در حدود سه هکتار را دربرگرفته است.

خاکسار با اشاره به اين که در بيشتر فضاها، اسکلت‌هاي متعدد انساني بدست آمده است اظهار داشت: در داخل يک اتاق، به طور خاص، تعداد يازده جمجمه و استخوان‌هاي متعدد انساني يافت شد.

به گفته اين کارشناس باستان‌شناسي: از ديگر يافته‌هاي بدست آمده مي‌توان به پيه سوزهاي متعدد، تعداد زيادي از ظروف سفالي، سکه‌هاي متعلق به دوره اسلامي و ‌دو عدد سکه دوره صفويه اشاره کرد.

وي با بيان اين که همچنين زيورآلات و مهره‌هاي فراوان عقيق و سنگ به وفور در فضاهاي بدست آمده يافت شد تصريح کرد: البته شواهدي از وجود اشياي زرين و سيمين در اين محوطه بدست نيامده است.

علي خاکسار سفال‌هاي ياد شده را بسيار متنوع خواند و گفت: چند قطعه از سفال‌هاي يادشده مربوط به دوره‌هاي تاريخي و قابل مقايسه با سفال‌‌هاي اشکاني بودند، البته برخي ديگر از سفال‌ها مربوط به دوره‌هاي سلجوقي، ايلخاني، تيموري و صفويه هستند.

وي به يکي از ارزشمندترين يافته‌هاي اين فصل از کاوش يعني دو ظرف فلزي مسي اشاره کرد و بيان داشت: اين اشيا در کارگاه شماره پنج در سطح پايين‌تر از اسکلت‌هاي سالم بدست آمد، همچنين ظرف بزرگتري بدست آمده داراي حاشيه ساده قلم زني منقش به طرح هاي اسليمي است که هم اکنون توسط کارشناسان در دست بررسي قرار دارد.

به گفته سرپرست هيات فصل دوم کاوش در شهر تاريخي سامن همدان: توالي تاريخي اشياي يادشده بيانگر اين حقيقت است که دراين محوطه تداوم استقرار از دوره پيش از اسلام تا صفويه بوده است.

وي تاکيد کرد: هم اکنون در بيشتر فضاهاي کارگاه‌ها به کف اتاق يعني بستر سنگ رسيديم بنابراين به ادامه کاوش نيازي نيست ضمن اين که فضاهاي يادشده به صورت دستکند در بستر سنگي گرانيت ايجاد شده اند.

اين کارشناس باستان شناسي افزود: راه يافتن ورودي‌هاي متعدد به شکل راه پله به سطح خيابان نشانگر ورود و خروج آزادانه افراد بوده براين اساس اين فضاها فضاهاي مخفيانه‌اي نبوده اند.

خاکسار تصريح کرد: در حال حاضر براي بررسي موضوع تاريخ گذاري و سال‌يابي محوطه، نمونه‌هاي متعدد زغال و استخوان‌هاي بدست آمده به منظور آزمايش کربن چهار جمع آوري شده‌اند.

وي با بيان اين که موضوع حفاظت و مرمت اين محوطه ازجمله مسائل بسيار مهمي است که بايد مورد توجه قرار گيرد ادامه داد: هم اکنون اين محوطه به شدت در معرض خطر آسيب‌هاي فيزيکي و رفت و آمد شهري به ويژه وسائل نقليه قراردارد. از سوي ديگر موضوع هوازدگي سطوح خارجي اتاق‌ها و فضاها باعث پوکي داخل فضاها مي‌شود، براين اساس موضوع آزادسازي حريم و تعيين عرصه در سال آينده بايد در دستور کار قرارگيرد./118

انتهای پیام/

کد خبر 1387102922